EXCELENT WHISKY TOUR
- neboli setkání milovníků whisky -
Milí přátelé,
chcete-li ochutnat excelentní degustační řadu whisky z různých koutů naší planety, nebo se chcete dozvědět více
o její výrobě a zpracování, pak tedy vítejte na stránkách, které Vás podrobně seznámí s programem, jenž jsme pro Vás připravili.
Jedná se o setkání, které probíhá ve zrekonstruované, historické, venkovské usedlosti z roku 1787 a které Vám pomůže nahlédnout do tajů základů přípravy i historie vzniku výroby whisky.
Degustační řada je bohatá a umožní Vám ochutnat nejen Bourbony z Kentucky, nebo slavnou výběrovouTennessee whisky Jacka Daniela, ale také Irskou whiskey nebo whisky z Japonska.
Samostatnou a také nejvýraznější kapitolou je samozřejmě Skotsko. Tahle část světa mě vždycky lákala a voněla mi domovem. Keltské kořeny v sobě cítím totiž daleko silněji, než kořeny slovanské. Vůně tamních pahorkatin , potoků v roklích, vřesu, rašeliny a také skvělé whisky je mi blízká a já tu vůni vzrušeně nasávám v duchu i nyní a cítím celou tu drsnou
a smutnou historii touhy po svobodě i hrdost a statečnost těch, kteří tam žili a žijí a všechnu tu touhu a bolest vyzpívávají
ve svých písních a baladách.
Pojďte i Vy vdechnout atmosféru amerických barů Manhattanu, saloonů Divokého západu, klubů lordů, anglických gentlemanů, obyčejných lidových náleven, irských pubů i roklí Skotské pahorkatiny v Highlands. Ponořme se do tajemného přítmí světa whisky, nebo protemnělého žáru hořících polen mohutných kamenných krbů. Ochutnejme společně přítomnost
i historii . . .
Libor Staněk
OBSAH KURZU
» Úvod do historie
» Dělení dle regionů
» Dělení jednotlivých druhů
» Degustace výběrové řady whisky
» Technologie a způsoby zpracování
» Výrazy a názvosloví
» Anglické kluby gentlemanů
» Americké bary a barpulty
» Sklenice na whisky, whiskey a bourbony
» S vodou nebo bez, na led či se sodou?
» Skotská hospoda - tradice a současnost
» Kilty, Klany a Black Watch
» The Flower of Scotland and St. Andrews Cross
» Vznik názvů palíren a pálenek
» J.D. a sněhulák z Tennessee
» Whisky a doutníky
"Příliš mnoho čehokoli je špatné, ale příliš mnoho dobré whisky je sotva dost"
Mark Twain
GASTRONOMIE
Pátek - večeře
Glen's beef - hovězí na horském tymiánu s domácím chlebem
Paté of Edinburgh and baguete - paštika s bagetou
Rusty Irish nail's - uzené s pepřem, případně křenem
Sobota
Highland's fog - krůtí kaldoun, káva, čaj, džus, pečivo
William Wallace paté, french bread - paštiky s pečivem
Scotch Turkey - Pečený krocan s divokými brusinkami
Eggs of the Gentleman's Club - vejce s uzenou omáčkou J.D.
Queen Elizabeth's Roastbeef - Roastbeef Královny Alžběty
Scarborough market fruits - zmrzlina s horskými ostružinami
0'Harra's smoked piglet - uzené sele se žlutým melounem
Red - haired Paddy's Dream - pražené mandle na rašelině
Neděle - snídaně
Colonial Morning (English breakfast)
Grilovací párečky, slanina, šunka, vejce, salát, pečivo, káva, čaj, džus, mléko.
"Je pravda, že whisky se s věkem zlepšuje. Čím jsem starší, tím víc se mi líbí."
Ronnie Corbett